MCT-olie

Før vi begyndte at spise LCHF fulgte jeg i en periode “The Bulletproof Diet”. En af tingene, vi stadig holder fast i, er MCT-olie. Vi bruger det i mad, kaffe og af og til som olieshot.

MCT-olie udvindes af kokos- og palmekerneolie, men modsat kokosolie er det helt uden smag og holder sig flydende, selv hvis det opbevares på køl. Det klumper heller ikke, hvis man bruger det i smoothies, sådan som kokosolie kan have en tendens til.

Hvorfor bruge MCT-olie?

MCT har en række gavnlige egenskaber:

  • Fedtstofferne i MCT-olie optages meget, meget hurtigt i kroppen. Hvor andre fedtstoffer (som består af længere fedtkæder) først skal nedbrydes til kortere fedtsyrer i lymfesystemet før det kan bruges, så kan MCT følge samme vej som kulhydrater og proteiner fra tyndtarmen til leveren og videre ud i systemet derfra. Det betyder blandt andet, at MCT har langt mindre potentiale til at blive lagret i kroppens fedtdepoter.
  • En række undersøgelser har vist, at hvis man erstatter nogle af de langkædede fedtsyrer i kosten med mellemkædede, så øges hvileforbrændingen.
  • MCT har et lavere kalorieindhold en de fleste andre fedtstoffer (8,1 kcal/gram mod 9,0 kcal/gram i gennemsnit for fedtstoffer).
  • MCT er fordrende for dannelsen af ketonstoffer (mere om ketonstoffer og ketose senere).
  • MCT kan benyttes af hjernecellerne som energi, ligesom glukose og ketonstoffer kan det. MCT kan passere den blood/brain-barrier, der beskytter hjernen, og forskere mener af disse grunde, at MCT kan være særdeles gavnlig for den “aldrende hjerne”.
  • Det øger mængden af HDL (det gode kolesterol).

Der er altså mange gode grunde til at spise MCT-rig kost: Det er hurtig energi (omtrent lige så hurtig som sukker) til muskler og hjerne, det øger forbrændingen og er godt for kolesteroltallet.

Af de knapt så gavnlige effekter af MCT kender jeg kun en: Hvis man ikke er vant til det, så kan for store doser godt give urolig mave og en (ganske vist hurtigt overstået) gang diarre. Start med en teskefuld ad gangen og arbejd dig op til 1-3 spiseskefulde om dagen i løbet af en uges tid eller to, så skulle det være på den sikre side.

Hvad er MCT-olie helt præcist?

MCT står for Medium Chain Triglyceride. Triglycerider er kemiske forbindelser bestående af et glycerolmolekyle med tre fedtkæder koblet på. Som navnet antyder er disse fedtkæder mellemlange. Det betyder specifikt, at de har 8-12 kulstofatomer (mod langkædede fedtsyrers 14-22 kulstofatomer). Disse fedsyrer benævnes caprinsyre (8 kulstofatomer), caprylsyre (10 kulstofatomer) og laurylsure (12 kulstofatomer). Visse kilder regner ikke fedtsyrer med 12 kulstofatomer med som mellemlange. Det er derfor man nogle gange ser mængden af MCT-olie i kokosolie beregnet som enten ca. 15% eller ca. 65%. Ca. 50% af kokosolie er nemlig laurylsyre, så andelen afhænger af, hvor man trækker grænsen.

Hvor kan jeg få fat i MCT-olie?

Vi køber det på Amazon. Den vi køber består af ca. 60% caprin- og ca. 40% caprylsyre og koster €17-18 for en liter.

Kilder:

5 responses to “MCT-olie

  1. Pingback: Græsk yoghurt med bær, avocado og vanilje | Loving LCHF·

  2. Pingback: Bulletproof kaffe | Loving LCHF·

Leave a comment